Invitații de nuntă: reguli de etichetă.
Pregătirea unei invitații de nuntă necesită atenție și dedicare chiar dacă, în aparență, e o sarcină ușor de îndeplinit.
Există astăzi o gamă variată de modele de invitații de nuntă, iar posibilitatea de a le personaliza le oferă mirilor oportunități care nu existau în trecut. De la invitații de nuntă din hârtie manuală, la diferite tipuri de carton și plicuri sau sigilii, industria papetăriei de nuntă evoluează și se reinventează continuu.
Ceea ce nu s-a schimbat, însă, e eticheta sau respectarea bunelor maniere chiar și în momentele în care mirii sunt în centrul atenției.
Acest articol e despre acele reguli menite să-i ajute pe viitori miri să dea detaliile nunții lor într-un mod manierat.
O invitație de nuntă ar trebui să conțină următoarele informații:
- Numele mirelui și al miresei, locația și data ceremoniei religioase.
- Informații despre gazda ceremoniei. În trecut, gazda erau părinții – socrii mari sau socrii mici. Dacă voi sunteți sunteți gazda propriului eveniment, atunci ar trebui să specificați acest lucru chiar dacă petrecerea se desfășoară la restaurant.
- În funcție de tipul de eveniment, invitația și textul acesteia trebuie să fie formale sau mai jucăușe. De exemplu, data ceremoniei poate fi scrisă doar cu litere pentru o invitație formală, în timp ce una degajată poate conține cifre, harta cu locația, poze sau alte detalii colorate.
- Data și ora petrecerii de la restaurant. Mulți preferă să evite cununia religioasă și să meargă direct la distracție așa că nu uita să menționezi și acest aspect.
- Datele pentru confirmare. Fie că le pui pe o parte a invitației sau pe un bilețel separat, acestea ar trebui să fie nelipsite din suita invitației de nuntă.
Când și cui se dau invitațiile?
Invitația se trimite întregii familii, cu tot cu copii, dacă încă stau sub același acoperiș cu părinții. De asemenea, cuplurile care locuiesc în aceeași casă (fie ei căsătoriți sau nu) trebuie să primească o singură invitație.
Invitațiile de nuntă se trimit, de obicei, cu 6-8 săptămâni înainte de nuntă. Dacă însă ai oaspeți din străinătate, le poți trimite invitația chiar și cu jumătate de an înainte de eveniment pentru ca aceștia să-și poată programa concediul în funcție de data evenimentului. O altă variantă pentru o asemenea situație ar fi trimiterea unui save-the-date.
Ce ar trebui să eviți:
- Să pui detaliile pentru confirmare în josul paginii. Nu faci decât să aglomerezi invitația și să diminuezi importanța unor astfel de date. Includerea atâtor informații pe aceeași pagină ar putea induce în eroare oaspeții.
- Să spui ceva de cadouri sau de bani. Cadourile țin de dorința oaspeților și ar fi nepotrivit să le ceri și mai ales să precizezi ce să îți dea. Invitația de nuntă nu ar trebui să conțină astfel de detalii.
- Sfat: Citește foarte atent textul înainte de a da acordul de tipar. Ca orice altă greșeală, și greșeala unei litere sau a unui nume poate fi destul de costisitoare.
Așadar, indiferent de modelul de invitație pe care îl alegi, nu uita că și felul în care organizezi informația contează. Să știi ce să ceri celor care se ocupă de invitațiile de nuntă nu este deloc o idee rea, ci dimpotrivă îi va ajuta în procesul de creare a invitațiilor, iar cei care vor primi invitațiile îți vor mulțumi.